Hoppa till innehåll

Coachingdebbatten!

För fet för att få ett arbete

Allt fler konjunkturrapporter visar nu på en allt kärvare arbetsmarknad. Även Arbetsförmedlingens siffror för årets fem första veckor visar på en negativ utveckling. I Västra Götaland anmälde sig 2 055 personer fler som arbetssökande än förra året. Bakom vare siffra döljer sig ett människoöde.

Om rätt åtgärder snabbt sätts in minskar risken för att dessa personer hamnar i ett långt och problematiskt utanförskap Almega ( se nedan) menar att det är dags att tänka utanför den traditionella boxen. Det finns fler aktörer än Arbetsförmedlingen som kan hjälpa personer att åter komma i arbete. (Källa GP)

Och detta är enbart  inom en liten sektor i arbetsförmedlingens upptagningsområde så det är inte svårt att inse vidden av vad det är som händer i Sverige just nu. Arbetsförmedlingarna runt om i landet har nu under en ganska lång period anlitat externa coacher, för att på så sätt försöka hjälpa den långtidsarbetslöse.

Jag har pratat med en person, låt oss kalla henne för Eva, som gick hos coachingföretaget Eductus för ett tag sedan. Eva har har kompetens och yrkesskicklighet och erfarenhet som vida överstiger vilken högskoleelevs som helst inom samma bransch och jag ser det som rent resursslöseri att hon fortfarande går arbetslös och jag vet att hon är långt ifrån ensam.

Branschen personen arbetar inom liknar min egen och den är hård det vet jag också, men vi är också människor av kött och blod, och har ett intellekt om än oftast ett rörligt sådant, vilket i och för sig gång efter annan tycks störa de psykopater som kallar sig chefer därute, men skam den som ger sig vi skall segra över det knastertorra självdestruktiva förnuftet en vacker dag.

Coachen talar, coachen placerar

Men nu åter till den här coachingen.

—Det var en coach på Eductus, jag gick ju där förra sommaren och hösten. Hon sa inte utryckligen att jag var för gammal, det förstod jag ju när jag var där (i den ”äldre” gruppen som tussades samman med ”invandrargruppen”, så viktiga var vi), det var ju bra fler mer välutbildade som förskollärare (bristyrke) och informatörer (gott om jobb) som inte heller blev kallade till intervjuer och fick höra från arbetsgivare att dom var för gamla. Däremot tyckte hon att jag skulle ta bort mitt foto från mitt CV (”Det är något med käkpartiet” ha ha…dubbelhakorna menade hon nog) och allra sista dagen sa hon när jag själv sa att jag ville komma i form att ” ja, arbetsgivare vill ju inte ha tjocka människor som kan kosta pengar, så du kan få det svårt”. Det är förmodligen sant, det bekräftade en annan person, men ett stukat självförtroende gör ju att jag inte ens har lust att söka jobb nu. Och att bli smal tar ju massor med tid, jag får väl gömma mig tills dess  Nä, som sagt, självförtroendet är verkligen inte som det varit, och självförtoendet är nog viktigare än vikten egentligen.

Stukat självförtroende

Om man har varit arbetslös en längre tid så är varje försök att av helt egen kraft komma tillbaka ibland det svåraste som finns det är vetenskapligt bevisat önskar man belägg för mitt påstående så är det bara att googla lite.

–Jag tänkte själv skriva nåt vasst först, fortsätter Eva, den dag jag slutade på Eductus (kompletterande aktör till AF eller vad det kallas) men sedan rann det av mig. Men som sagt, dom stukade mitt självförtroende och tyvärr har det ju INTE gjort att jag genast satte igång att lyfta vikter. Jag vill bara gömma mig, som sagt.

Om man får den minsta chans att få synas och bli räknad med igen av någon kraft som ligger utanför den egna sfären så blir man lycklig, det säger sig själv.

–Ja, förmodligen hade coachen rätt, men hon kunde ha sagt det på ett annat sätt och kanske inte det allra sista hon sa (jag hade redan rest mig upp för att gå). Vi kunde haft ett snack typ ”hur kan vi optimera dina chanser för att få ett jobb” i början av kursen, med mål att ÖKA mitt självförtroende. Jag vet ju att jag måste banta, så är det ju, men det är ju ändå en känslig punkt.

Ta bort din bild av dig själv

— Efter det vill jag bara gömma mig, berättade Eva för mig och nu har det gått ett år och jag vill fortfarande gömma mig, avslutar hon. Arbetslivet går nu miste om en mycket bra kompetens inom sitt område anser jag och jag ställer mig frågan, hur många fler människor i detta avlånga land har mött samma öde?

 

(Almega är en arbetsgivar– och branschorganisation för tjänsteföretag)

Dan Crona

Arkiv

Fragile…

%d bloggare gillar detta: