Hoppa till innehåll

Familjefotografering och storförgoa fotografer, eller kan vem som helst avgöra om en bulle är bränd utan att för den skull kunna baka?

Att fotografera är att frysa delar av allt det som pågår och som är under ständig förändring, en ganska spännande tanke egentligen att stanna kvar i en stund. Jag kommer att tänka på industrin skolfotografering och lagfotografering kontra det som anses som finare mera rumsren fotografi. Somliga menar att de två förstnämnda inte skulle räknas som viktiga bilder och jag undrar varför då? Är det inte viktigt för eleven eller den unge fotbollsspelaren att en dag kunna gå tillbaka och få se en bild av sig själv i en miljö utanför hemmet en eftertankens dag då vedebörande blivit äldre och kanske har egna barn? är det oviktigare än en dokumentärplåtning av människor vilka lever i misär eller vad du vill? Detta är otroligt spännande att uppehålla sig vid.

Vad är en bra bild, vad gör en bild bra, och vem kan säga att en bild är bra eller dålig och varför gör man den bedömning man gör då man ser en bild vid ett tillfälle, och en tid senare en helt annan.

Är bild färskvara och ett sinnestillstånd i kombinat?

Jag började fundera lite kring de här frågorna redan för flera dagar sedan och det satte igång en process i mig så jag tar mig helt enkelt friheten att slakta och justera min allra första text allt eftersom jag närmar mig min egentliga ståndpunkt.

En bild är en kameleont i det frysta ögonblicket, och har olika värde vid olika tidpunkter, det är inget nytt under solen, det har jag hört hur många gånger som helst, men det har liksom aldrig sjunkit in fast jag har arbetat med bilder i hela mitt liv, märkligt!

Bilden en glad dag visar en nöjd ung man som precis tagit studenten, blicken i hans ögon berättar en lång historia för den som tar sig tid att lyssna, jag som tog bilden vet, för han tog tag i min axel då jag plåtade annat och bad mig ta en bild av honom då han skulle se ut precis så här, vad ville han säga till mig, en total främling som var på plats i ett helt annat syfte egentligen? Men jag kommer inte ifrån den blicken den gör hela bilden i alla fall för mig.

En glad dag!

Jag fick för ett litet tag sedan förtroendet att fotografera en familjedag och här är några av bilderna från den dagen som ligger mig lite varmt om hjärtat just nu, måste jag kanske tillägga för när jag tittar på dom om ett tag igen så kanske det har förändrats. Fotografi är fantastiskt.

Jag lade också in två studentbilder som inte hör till familjefotograferingen men av någon anledning hamnade de i samma galleri.

1 svar »

Arkiv

Fragile…

%d bloggare gillar detta: