Vacuum 2.0 – tomten ska fram…

Så blev det plötsligt första advent. Egentligen inte mycket mera med det – inget märkvärdigt alls – eller är det egentligen inte tvärtom?

Ett helt år har julpyntet stått undanställt i något hörn eller uppe på någon vind. Allt fler kan nästan inte vänta med att plocka fram sina julsaker redan långt innan traditionen bjuder – en del tar inte ner sakerna alls. det fascinerar mig. Det har hänt att jag varit hemma hos någon mitt i sommaren och hittat både någon julstjärna eller tomte framme.

Det handlar ofta om ett besök hos någon mycket empatisk eller tankspridd person eller så är hen både och. Men det är inte det viktiga utan det är varför är grejorna fortfarande framme? Är det i ren protest, eller ur bekvämlighetssynpunkt eller att hen helt enkelt vill hänga kvar vid själva godhetens väsen så länge som det bara går?

Som sagt oftast hittar man tomtarna på loftet eller undanstoppade i någon garderob tillsammans med annan allsköns julbröte.

Men nu ska allt fram i alla fall och här ska det tändas lampor både ute och inne. Det ska dofta pepparkakor och apelsiner, janson, skinka och allt det där som hör julen till – kort och intensivt och väldigt supertrevligt för många. Personligen har jag varit lite anti- jul under de senare åren och varit tvungen att arbeta med med ursprunget till den känslan och glädjande nog har jag hittat en väg ut ur det tillståndet och känner faktiskt den där lite barnsliga förväntningen igen.

Det ska bli skönt med lite julfeeling och att få sprida lite fryntlighet hit och dit men jag kommer nog ändå att fortsätta ställa mig själv frågan mellan varven – varför är vi människor inte mera generösa, toleranta och snälla resten av året?

%d bloggare gillar detta: