Livet genom döden och ondskan..

För andra gången på kort tid åkte jag in till Kulturhuset i Stockholm för att titta på fotoutställningar, men först lite kaffe och en vegobulle på vete – kattens filial på centralen.

Den första utställningen som stod på agendan var ”Witnesses” och det är porträtt av överlevande från förintelsen. Porträtten alla tagna av fotografen Mikael Jansson är otroligt bra och anslagstonen i hantverket kunde inte vara mera precist och balanserar perfekt mellan imperfektion och klockrent snyggt hantverk och förstärker känslan av hantering med kärlek och värme från de avporträtterade, åtminstone är det så för mig.

Jag var i Auschwitz 1989 och känner samma sorg och drabbades av samma känsla av ofattbar ondska som jag gjorde den gången jag steg innanför den ökända fruktade skylten vilken hänger ovanför lägrets ingång.

Sen blev det Robert Doisneau för andra gången och det behövdes lite bilder från ett Paris efter kriget och framåt för att få en på rätt köl igen. Jag tycker om hans tysta icke krävande bilder som lämnar mycket åt fantasin och åt eftertanken.

Självklart blev det lite knäppande också – det var ju fars dag.

%d bloggare gillar detta: