När vi badade nedströms blev håret som svinto..

Det är många år sen nu som jag gjorde det här jobbet om en gammal nickel kadmiumfabrik som låg placerad på Jungnerholmarna (en kvill mitt i Emån) i Fliseryd. Det var där som jag träffade Harry och Sven.

De hade båda arbetat där i fabriken och ingen tänkte ju på vad den här födkroken för de många familjerna i det lilla samhället skulle lämna efter sig i form av föroreningar i allt levande.

Området sanerades hursomhelst till stora kostnader senare men jag minns den här dagen då de vandrade runt med mig och berättade hur det var att arbeta där.

— På fredagseftermiddagarna brukade vi bada i Emån innan vi tog helg. I början tänkte vi inte på att de brukade skölja ur tankarna med vattnet från ån så när vi badade nedströms blev håret som svinto…

3 svar »

 1. Bra
  Jag funderar på vad vi kommer att skriva om och ha avslöjat år 2060. Eller är vi så jävla bra nu då
  Ha det bra

  Vännen
  Bengt-Åke

  Gillad av 1 person

 2. Man tänker på alla som fick sätta livet genom cancer i många fabriker där man jobbade oskyddat bland gifter och giftångor. Om inte under arbetslivet så strax efter under pensioneringen.

  Gillad av 1 person