Om att resa på ett annat sätt..

Man skulle kunna skämta till det lite och mena att jag har gått med i AF ( anonyma fotografer) – vi har stadiga möten och man får prata enbart när man fått den gamla tomma tri-x burken i näven. Typ – hej jag heter Dan Crona och är beroende av att fotografera dagligen. Alla andra på mötet svarar i kör – hej Dan! och sen frågar själva handledaren, — Hur har det gått denna veckan Dan?

Jag skannar mest nu, går igenom de tiotusentals bilder som jag har tagit under mina 30 år som beroende. Jag lovar att det är en resa och det är rätt häftigt hur minnet fungerar egentligen. Ibland hittar jag bilder som jag tror att någon annan fotograf har tagit och jag får fråga mig själv – hyrde jag in någon till det här jobbet och är det verkligen jag som tagit de här bilderna?

Sedan jag gick in i lågsäsongen i mitten av december 2019 har jag bara hunnit gå igenom två negativpärmar och jag har fem och en halv flyttkartong kvar – alla fulla av pärmar med negativ och diabilder – ett omfattande arbete kvarstår alltså och jag har bara skrapat på ytan liksom.

Men jag har upptäckt en otroligt viktig detalj – att på en del rullar har jag slagit ett par rutor på nära och kära antingen i början eller i slutet av filmrullen, inget fick gå till spillo, allt måste med, och med den vetskapen tvingas jag ögna igenom varje rulle ordentligt för de bilderna är värda hur mycket som helst idag. Det är bilder på mina barn eller på hur jag har bott eller på mina katter som jag har haft. Det är bilder på allt det som hände i mitt liv just då och när jag ser dom så minns jag detaljerna – ögonblicken, vad som sas vilka kläder som var barnens favoriter. Jag minns att just där och då var allt för evigt, det skulle vara så. Idag vet jag att jag håller mig fast vid fragmenten liksom betraktar händelserna ur ett distanserat perspektiv och jag frågar mig själv var detta verkligen sant, hände allt det här mig?

%d bloggare gillar detta: