Allting har sin början.

Vid min ålder, som visserligen inte är särskilt hög, men dessvärre inte så låg som jag ibland önskar. Minns man de entusiastiska kvällarna då man i den tidiga 20 års åldern kom hem efter jobbet och lagade en snabb middag, diskade och mörklade  köket. Tog fram sin Opemus förstoringsapparat, dammade den noga. Plockade fram sina negativ vilka man omsorgsfullt framkallat några dagar tidigare.

Jag har försökt förstå vad det är vad det är jag jagar, vad försöker jag fylla? – det börjar klarna nu tack vare den fantastiska fotografen Jean Hermanssons text om ”Gestaltandets poesi”

Du hittar texten i den nyutgivna boken ”Himlens mörkrum” sammanställd efter hans död av hans assistent Nils Petter Löfstedt som också gjort dokumentärfilmen med samma namn.

youngerme
En gång för länge sen, men jag använder samma stativ än idag.

Jean Hermansson säger i filmen att Nils Petter borde läsa sin ”Salgado” lite skämtsamt med en allvarligare seriös underton – det är så det är. Om varje bild tagen genom historien skulle bli ett svart hål, vore det mycket svart här i världen, det gäller att förhålla sig till det faktumet och ödmjukt försöka hitta sin berättelse där man hittar lite ljus.

Vänligen

Dan Crona

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: