Svavel & Vodka

Som jag lovade i tidigare inlägg så skulle jag lägga upp mina bilder från en resa Polen 1989 vilken jag gjorde tillsammans med min gode vän, fotografen Stefan Ed. Våra samlade bilder blev till utställningen Svavel & Vodka och arbetet publicerades också i Västervikstidningen vilket  också var  mitt allra första egna projektarbete som trycktes.

Hela projektet startade med att vi funderade på hur vi skulle utnyttja vår tid till max när vi studerade på Gamleby Fotoskola. Det hängde till största delen på oss hur vi skulle utvecklas som fotografer under året vi gick där. Skolan var och är en av landets främsta utbildningar för blivande fotografer. Projektet var också en övning i att vara självgående.

1989 började miljörörelsen slå igenom ordentligt och bilderna som florerade överallt visade mest förödelse och man började redan bli trött på miljöporren. SÅ vi ville tänka annorlunda, vi skulle åka ned och visa hur människor levde i ett område vida känt för sin miljöpåverkan på resten av Europa, bara det att avloppen rann rakt ut i floden Wisla som i sin tur rann rakt ut i Östersjön var i våra unga ögon fördjävligt. Vi ville som sagt också utmana oss själva som fotografer, hade vi ”seendet” hade vi närvaron, vågade vi fotografera, behärskade vi tekniken?

Så här 23 år senare när jag går igenom bilderna en gång till så tycker jag att vi lyckades, antagligen tyckte jag det då också. Jag minns en rolig historia. Vi tog reda på vad som krävdes för att smörja maskineriet eftersom vi ryktesvägen hört att alla var mutkolvar därnere. Christian Dior damstrumpor skulle man ta med. Okay, sagt och gjort. Vi tog med 80 par Christian Dior damstrumpor ty de skulle säkert göra susen om vi skulle hamna i knipa.

Vi tog också med oss 80 par Christian Dior damstrumpor hem.

Vi körde 365 mil och tillbringade ungefär 2 veckor i de södra delarna och i ett område som i folkmun kallades ”Dödens triangel”. Världens mest förorenade område, det gjordes för övrigt en film samtidigt vilket inte vi hade en aning om http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=18641

I kissed my girl by the factory wall!

Dan Crona

Nowa Huta
%d bloggare gillar detta: