Under samma himmel

Idag handlade det om ensamkommande ungdomar under en dag i Gnesta – alltså barn vilka lämnat sitt hemland och tvingats fly fasor det stora flertalet här hemma är lyckligt ovetande om skulle jag tro.

Man fick känna sann livsglädje kombinerat med musik och spännande mat. Några berättade sin historia och de hade frågor till vår statsminister – frågor som varför skickar ni hem oss till ett land som kommer att skicka oss in i krig och död? De berättar om att de är sina föräldrars sista hopp och ber våra makthavare att inte ta ifrån dom det.

Jag såg och kände deras otroliga glädje över att få synas, prata och skratta med oss – och det verkade som om den våta filten över deras ansikten var så gott som borta under långa stunder.

Men filten hänger där i sin fula skepnad under hela dagen och liksom väntar. Behöver det verkligen vara så? Jag menar vi har råd att avlöna bedagade politiker i utlandet utan att skämmas, eller låta systemet ta hand om en korrupt generaldirektör för statens fastighetsverk. Min magkänsla undrar då vad spelar det för roll. Varför sätter man människor på ett plan hem, in i misär? Vi är ett av världens rikaste länder och det borde finnas pengar, vilja och lust att bejaka framtiden.

Roland Barthes sa en gång när han såg en bild av Jean Baptiste Bernadotte – tänk jag ser de ögon som en gång såg en kejsare. Och så känns det när jag ser barnens ögon den här dagen, inte det att de har sett en kejsare naturligtvis, utan allt de sett och genomlidit.

Afghan Rockers spelar på scenen och rappar på ”dari” – det är väl första gången ni har hört en rapp på dari säger en av kulturskolans musiklärare precis innan bandet går av scenen. Ensamkommande 5

Folk dansar till tonerna av afghansk folkmusik spelad på gamla instrument, svenska afghanistankommittén berättar landets historia Föredrag

Allting är de ensamkommandes eget initiativ från början och jag är väldigt tacksam för det.

Smaka på ordet igen. Ensamkommande.Ensamkommande 9

Glädjande nog var det mycket folk den här dagen i alla fall med många drivna och engagerade på plats för att tillsammans med ungdomarna göra dagen minnesvärd och kanske få fram ett budskap till någon som tar beslut för samtidigt pågick en stor manifestation i Stockholm  ledd av nätverket #vi står inte ut där folk ifrån hela landet marscherade tillsammans med ryggsäckar fyllda med Barnkonventionen under namnet Röda tråden. Och man kräver ett stopp för stat och kommun från att omflytta barn och unga som är i asylprocessen och att migrationsverket fryser alla avvisningar av ensamkommande barn och unga. Samt att politikerna inför total amnesti för alla barn och unga som varit i Sverige mer än ett år.

#jagärhär #vistårinteut #visomgörinnehållet

%d bloggare gillar detta: