Svart som silver..

Jag såg henne en tidig morgon för inte så länge sedan – tror att det var i Stockholm men det kan vara någon-annanstans också.

En äldre kvinna som såg hur ”vanlig” ut som helst gick och tittade ned i papperskorg efter papperskorg. Hon tittade omkring sig lite snabbt innan hon stack ned handen och plockade upp fyndet som för att inte bli påkommen eller så skämdes hon. Jag sa till Nicole, såg du? – ja, svarade hon. Hon ser ju inte ut som en uteliggare fortsatte jag: -nä jag tror hon drygar ut pensionen, har hört att en del måste göra så för att klara sig.

Igår träffade jag en kvinnlig lärare. Hon hade jobbat som lärare i 40 år men ska nu gå i pension berättade hon. Jag svarade henne, vad roligt nu får du tid till att göra en massa roligt på heltid: -nja, svarade hon det blir nog till att dryga ut pensionen med att rota i papperskorgar efter flaskor men vi är för många om samma papperskorgar nu, fortsatte hon.

Klyftorna i Sverige har aldrig varit större och en liten klick äger allting i samhället och det var länge sedan det var en självklarhet att dela ut gracerna lite och att framför allt ge folk en dräglig pension vore kanske en fin tack ska du ha gest åtminstone. Men icke, det är bättre att nån backslick får förstöra en 50 000:- champagne framför en hungrig tv -kamera – bara för att han kan. Det är för mycket spottloskor i ansiktet nu tycker jag och livssilvret blir svartare i takt med att anden i flaskan flyger runt runt i ingenstans.

%d bloggare gillar detta: