I rättan tid

Sveriges förnämsta konstsamling köptes upp av den svenska staten 1924 under ledning av den svenska socialdemokratiska regeringen och i spetsen för densamma stod Hjalmar Branting. ”Folkets konst, ett viktigt arv åt de som komma efter oss” Den som läst sin Hjalmar Branting minns hans devis ”Mens Agitat Molem” (Anden höjer massan) och jag ryser under mitt besök på  Thielska Galleriet  denna kalla Februarikväll när jag och min hustru bestämt oss för att ta oss en  ordentlig ”kulturboost” .

Innan vi tog oss ut på Djurgården gick vi omkring på Sveavägen med riktning mot en läcker pizzarestaurang, vi passerade platsen där Palme blev mördad. En platta i asfalten, tunnelseende fotgängare passerar förstrött förbi – ett livsverk. Hur många tänker på honom idag undrar jag?

Väl på Thielska kastas jag tillbaka i tiden och får uppleva – ta in och förundras över dessa sedan länge bortgångna mästares hantverksskicklighet. Ta skulpturen av den italienska bondetypen (David Engström, 1903) till exempel.

italienska-bonden
David Engström, Italiensk Bondetyp

Skulpturen drabbar mig och berättar historien om bondens  förmodligen stundtals kärva liv, hopp och umbäranden. Fantasin drar igång och jag åker tillbaka i tiden, kan känna dofterna, se landskapen- höra rösterna. Hjalmar Söderberg observerar  min upplevelse där han hänger på sin vägg – fantastiskt.

Ernest Thiel var en stor beundrare av Nietzche och fick an avgjutning av hans dödsmask av Nietzches syster strax efter filosofens död. Dock hann Ernest Thiel aldrig träffa honom personligen men jag kan tänka mig hur stort det måste känts i alla fall, det näst bästa liksom och någonting att hedra vilket Ernest gjorde genom att placera masken uppe i sitt magnifika tornrum.

nietzche
Nietzches dödsmask

Galleriet är en plats att besöka om och om igen, så kommer det att bli för min del i alla fall. Vilhelm Hammershöi´s målning ” 5 porträtt” Där fem mörkklädda män sitter vid ett bord är utmanande och spännande. Vid en första anblick avfärdade jag målningen och gick vidare. Men någonting drog mig tillbaka och liksom gav sig inte. Jag blev tvungen att läsa på om målningen och till sist trillade polletten ned så att säga.

fem-man
Villhelm Hammershöi, 5 Porträtt

Slutligen har vi ett ganska provocerande porträtt av Ernest Thiel själv – målad av Edvard Munch och det är inte speciellt svårt att förstå stämningen i rummet när den här målningen skulle skapas – själv blir jag provocerad av karln, hur reagerar du?

ernest-thiel
Edvard Munch, porträtt av Ernest Thiel

Men Ernest var Edvard Munch´s främste mecenat i Sverige och köpte många verk av konstnären. En våning upp i galleriet hittar du helt otroliga litografier av Munch. Men som sagt hit ska jag igen det finns verk av Bruno Liljefors, Ernst Josephson, Edvard Munch, Eugène Jansson, Carl Larsson, August Strindberg och Anders Zorn. Även verk av Paul Gauguin och Henri Toulouse-Lautrec ingår i samlingen.

Och nu över till någonting helt annat

Musikalen Bullets over Broadway går som bäst för fulla hus på Göta Lejon och jag undrar om jag någonsin blivit så uppslukad av någonting uppspelat på en scen förut. 3 timmar flög iväg så som 3 timmar kan flyga när man är totalt hänryckt och fascinerad av vad man ser och upplever. Sist detta hände var när jag för första gången kopierade mina bilder i mitt mörklagda kök en gång under Hedenhös. Gå och se!

Man fick inte fotografera under föreställningen så de enda bilderna som jag har är under applådakten.

%d bloggare gillar detta: